Започва ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022.  22-ото Световно първенство

...
Започва ФИФА Световно първенство по футбол Катар 2022.  22-ото Световно първенство
Коментари Харесай

Световното в Катар: 25 лв. за чаша бира и строго определени места за наздравици

Започва ФИФА Световно състезание по футбол Катар 2022. 

 

22-ото Световно състезание ще бъде най-скъпото в историята на футбола. Сумата, която страната хазаин е похарчила, е впечатляваща - над 220 милиарда $.

 

Най-големият футболен конгрес за пръв път се организира в страна от арабския свят и за финален път форматът на шампионата ще бъде с 32 тима. За някои от най-известните футболисти по всяка възможност Световното ще бъде последно. Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар са трите най-големи звезди, които обаче макар многочислените си триумфи на клубно равнище, в никакъв случай не са печелили международната купа.

 

Домакин на всички 64 мача са общо пет града и осем грандиозни стадиона, като 7 от тях са построени в последните 3 години. Стадион „ Лусаил ” ще одобри финала.

 

36 съдии ще се грижат за спазването на разпоредбите, а за пръв път дами ще управляват срещи на Световно състезание. Дамите ще бъдат шест, като три от тях ще бъдат основни рефери, а останалите три - асистенти.

 

Очаква се Мондиалът да бъде посетен от повече от два милиона последователи.

 

Церемонията по Откриването на Световното състезание стартира в 17 часа българско време, а първият мач сред домакина Катар и Еквадор е час по-късно. Кой ще бъде новият международен първенец ще разберем на 18 декември.

 

Още особености за шампионата

Докато Европа чака първия сняг, Катар се готви да открие Световното. При 32 градуса по Целзий - температура, надалеч по приятна за футбол от летните 50 градуса. Затова и за първи път в историята форумът се организира през ноември.

 

За да може футболистите да вземат участие в Мондиала, всички шампионати, в това число и Шампионската лига, са „ на трупчета ”.

 

Колкото до почитателите - гей общността съществено се тормози от ексцесии по време на Световното, тъй като хомосексуализмът в мюсюлманската страна публично е неразрешен.

 

„ Всеки е добре пристигнал на този шампионат, без значение от произхода, религията, пола, половата ориентировка или националността ”, сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино.

 

„ Мога да ви кажа, че аз не съм добре пристигнал в Катар. Там не можех да бъда себе си, по тази причина трябваше да се махна ”, разяснява жителят на Катар доктор Нас Мохамед.

 

Катар отнесе съществени рецензии за човешката цена на Мондиала. Според Guardian 6500 мигранти са починали, до момента в който строят стадионите и инфраструктурата за Световното. Официалните управляващи в Доха настояват, че смъртните случаи са едвам 37. Световни звезди като Шакира и Дуа Липа отхвърлиха да вземат участие в откриването.

 

„ Мисля, че има двоен стандарт – подлагаме на критика ги за човешките права, само че нямаме проблем да купуваме газ от тях ”, е мнението на фена от Германия Михаел.

 

„ Не е неприятно да има протест, само че това е трябвало да се случи преди 12 години. Някоя нация или федерация трябваше да каже: „ Отказваме да участваме на Световното ”. Да обявиш протест в този момент считам, че е много неуместно ”, уточни Йенс.

 

Недоволство имаше и измежду почитателите за достъпа до алкохол. Два дни преди старта на шампионата уредниците вкараха съществени рестрикции за зоните, в които може да се пие. 

 

„ Живеем на една планета, само че имаме разнообразни култури. Всеки е добре пристигнал, само че би трябвало да почита културата ни ”, моли емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.

 

Ако желаят да подвигат тостове, почитателите могат да го вършат на строго лимитирани за това места. И против 25 лв. за чаша бира.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР